XV Festiwal Śląskie Smaki w Koszęcinie

XV Festiwal Śląskie Smaki w Koszęcinie

Festiwal "Śląskie Smaki" organizowany przez Śląską Organizację Turystyczną od 2006 roku ma na celu promocję kuchni regionalnej województwa śląskiego, podtrzymanie tradycji z nią związanych oraz propagowanie wartości, której jej towarzyszą. Charakterystyczne jest, że kuchnia ta - będąca niezwykle tradycyjną - zawiera w sobie wiele aktualnych trendów dotyczących żywienia, czy stylu życia.

Województwo śląskie ze względu na swoje zróżnicowanie kulturowe i etnograficzne różni się także pod względem kulinarnym. W jego granicach znajdziemy więc tradycje kulinarne śląskie (te najbardziej kojarzone z tym regionem), ale również zagłębiowskie, jurajskie, czy beskidzkie. Marka "Śląskie Smaki" ma na celu pokazanie jednak całego bogactwa kulinarnego województwa śląskiego. Tak więc Festiwal, odbywając się co roku w innym miejscu województwa, stara się odkryć to, co w kuchni regionalnej najbardziej autentyczne i prawdziwe. Ma na celu pokazanie całego kolorytu i bogactwa kuchni regionalnej, czasem w jej lokalnej odsłonie.
W ramach Festiwalu chcemy podkreślać wielowymiarowość kuchni regionalnej, której zróżnicowanie wynika z odmiennej historii poszczególnych subregionów. Poprzez działania promocyjne możemy podkreślić ich odrębność, ale także pokazać to, co dla nich wspólne i jednoczące. Kuchnia regionalna jest bowiem istotnym elementem w budowaniu wizerunku województwa. Przede wszystkim jednak - dopełnia jego obraz i pozwala zrozumieć specyfikę regionu.

ŚLĄSKA ORGANIZACJA TURYSTYCZNA


Więcej informacji tutaj


Do pobrania:

Regulamin konkursu kulinarnego

Karta zgłoszenia - uczniowie

Karta zgłoszenia - amatorzy

Karta zgłoszenia - profesjonaliści

Regulamin naboru jury do konkursu

Karta pracy jury